Neaktívni krajskí poslanci v Prešove dostali veľké lízanky

05.02.2004 Celý región

S rozpakmi, ale aj bez výraznejších slovných výhrad prijali ôsmi poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pred zasadnutím 3. februára v Prešove veľké l...
S rozpakmi, ale aj bez výraznejších slovných výhrad prijali ôsmi poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pred zasadnutím 3. februára v Prešove veľké lízanky.

Študentská iniciatíva pod názvom Politika - vec verejná ich takto odmenila za neaktivitu vo verejnej funkcii.
Hovorca iniciatívy Michal Kaliňák priznal, že mal s kolegami pripravené sladkosti pre dovedna desať \"hriešnikov\". Dvaja však neprišli. Zmyslom ich nezvyčajného počinu bolo upozorniť na skutočnosť, že spolu 60 členov krajského parlamentu vstúpilo do druhej polovice svojho prvého volebného obdobia. Za dva roky už si mali podľa Kaliňáka poslanci osvojiť problematiku a byť iniciatívni napr. v podávaní návrhov na rokovanie.
Poslucháči rôznych študijných odborov Prešovskej univerzity v Prešove, členovia iniciatívy, mali problémy s identifikovaním odmeňovaných. Kaliňák to komentoval slovami \"sú skutočne neznámi, neprejavili sa\". A tak \"obdarovávali\" ich nielen pri prezentácii, ale aj v rokovacej miestnosti. Ani poslancov, ani úrad PSK dopredu o svojej aktivite neinformovali.
Hodnotili aktivity pomocou objektívnych štatistických ukazovateľov ako napríklad počet interpelácií, počet schválených či neschválených prednesených návrhov. Naopak do úvahy nebrali samozrejmosti - účasť na rokovaniach zastupiteľstva, či vystúpenia v rozpravách.
Kaliňák priznal, že najprv uvažovali o \"darčeku\" v podobe budíka. \"Keď sme totiž zistili, že mali by sme obrazne povedané budiť toľkých poslancov, tak sme od hodín upustili, na hodinárstvo nemáme, \" dodal.
Kaliňák má vlastnú skúsenosť z \"poslancovania\", keďže je od roku 2002 členom Mestského zastupiteľstva v Medzilaborciach. Ako tvrdil, pri voľbách bol vraj najmladším členom obecných a mestských samospráv v SR, mal 22 rokov.

(jj)
 

Vyberte región